Ekowinkel vond in retailpack het softwarepakket dat meegroeit

Ekowinkel startte zo’n 30 jaar geleden als bescheiden biosupermarkt. Naarmate de populariteit en vraag naar biologische voeding steeg, groeide Ekowinkel uit naar de huidige twee voedingswinkels in Dendermonde en Merchtem. Een groeiend bedrijf betekent ook nood aan een efficiënt kassasysteem dat de aangroei aan producten en klanten vlot houdt. Dit vond aandeelhouder Philip Vanden Abeele in de retailsoftware van Anrova Solutions.

Naast een uitgebreid gamma biologische producten kan je bij Ekowinkel terecht voor kruiden en supplementen, suiker- en glutenvrije eetwaren, gezonde snacks én advies over gezonde voeding. Het bedrijf kiest bewust voor het kleinschalige, persoonlijke karakter van de betere supermarkt, waar een vriendelijke aanpak en aanspreekbare medewerkers de toon aanvoeren.

“De tijdwinst die we maken door niet meer alles handmatig te moeten ingeven is enorm.”

(Philip Vanden Abeele, Ekowinkel)

Nood aan een schaalbaar en flexibel kassasysteem

“In 2011 drong de noodzaak tot een grootschaligere oplossing zich echt op. Tot dat moment behielpen we ons met een aantal andere softwarepakketten, waarbij het er veelal op neerkwam dat we Excelsheets zaten in- en aan te vullen. Gezien de steeds meer uitgebreide voorraad, productgamma’s en de uitbreiding naar een tweede filiaal, bleken deze systemen ontoereikend. Het aanbod aan features en de mogelijkheden waren ook een stuk beperkter dan onze huidige oplossing. Verschillende van die pakketten waren B2B-gericht, wat niet voldeed aan onze specifieke branche. De integratie van weegschalen en het afwegen van AGF (Aardappelen Groenten Fruit) om zo de exacte prijs te kunnen bepalen aan de kassa, bleek bijvoorbeeld onmogelijk. Ook kleine aanpassingen aan het systeem bleken telkens veel werk die ook nog eens een meerprijs betekenden.”

Alle data in één POS kassa softwarepakket

In retailpack vond Ekowinkel het POS (Point of Sales) waar hun onderneming om vraagt. Het vormt de ideale koppeling tussen beide verkooppunten, de vier kassa’s, de backoffice en het magazijn. Gedurende het hele traject van een product dat bij hen verkocht wordt, kunnen ze blindelings vertrouwen op retailpack.

  • Bij levering van de producten worden alle data gescand en opgeladen in het systeem.
  • De aankoopprijs, verkoopmarge, gegevens en vervaldata zitten vervat in één overzichtelijk softwarepakket.
  • Menselijke fouten zijn tot een minimum herleid. Het volledige proces verloopt vlekkeloos tot aan de kassa.

Inzicht in data van klanten

De inschakeling van klantenkaarten bleek eveneens een handige feature van retailpack. Deze bevatten immers een schat aan informatie over productvoorkeuren, koopgedrag en klantgegevens.

  • Puntensysteem toekennen dat korting verleent en als getrouwheidskaart fungeert.
  • Analyses maken van de beste en minst verkochte goederen en in functie daarvan promoties toepassen.
  • E-mailadressen converteren naar Mailchimp en zo klanten informeren over toekomende acties of belangrijke mededelingen.

Door de data van de klant te bekijken, kwam Ekowinkel te weten dat 85 tot 90% van de klanten die de winkel in Dendermonde bezoeken, uit de omliggende gemeenten afkomstig is. Dit gaf de doorslag voor een verhuis naar een grotere en geschiktere locatie buiten het drukke centrum, waar voldoende parkeerplaats is.

Efficiënter werken dankzij retailsoftware

Philip besluit dat de overstap naar retailpack hen op vele vlakken efficiënter deed werken. “De tijdwinst die we maken door niet meer alles handmatig te moeten ingeven is enorm. De samenwerking met Anrova Solutions verloopt tevens bijzonder vlot. Wanneer er vragen rijzen krijgen we vrijwel meteen antwoord binnen de kantooruren. Wanneer er ergens iets hapert wordt dit snel opgelost. Bij de opstart en de integratie van retailpack kregen we allen een degelijke opleiding om vlot met het systeem aan de slag te kunnen. We zijn heel blij dat we die stap hebben gezet.”

“Door ons kleinschalige karakter hebben we zelfs nog niet het volledige potentieel van retailpack kunnen benutten. We zouden bijvoorbeeld ook de werkuren van onze interne medewerkers kunnen laten ingeven via het kassasysteem. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Kan uw zaak ook aangepaste bedrijfssoftware gebruiken? Neem contact op.

Hoe leveren onze oplossingen u meer winst en groei op?

Hoe leveren onze oplossingen u meer winst en groei op?

SAP Business One is een geïntegreerde oplossing die duidelijk inzicht geeft in uw hele bedrijf en u volledige controle geeft over ieder aspect van uw bedrijfsvoering.