Zo ‘verpak’ je de Serial Shipping Container Code (SSCC) slim in jouw verzendproces (3 stappen)

Enig idee hoeveel pallets en dozen met medicijnen dagelijks wereldwijd van A naar B worden verzonden? Nee? Wij ook niet, maar het zijn er in ieder geval ongelooflijk veel! Wat we allemaal wel weten, is dat leveranciers verplicht zijn om alle verzonden medicijnverpakkingen te registreren en te traceren. Dat betekent extra handelingen voor zowel leverancier als afnemer. Kan dat nu niet anders? Echt wel: met SSCC! Dit is zelfs hét moment om jouw verzendingsproces tegen het licht te houden. 

De Serial Shipping Container Code (SSCC) 

In de farma-industrie zijn groothandels actief die per keer meerdere dozen of pallets met medische artikelen ontvangen of verzenden. Aangezien deze artikelen vaak compact zijn, worden ze voor verzending in dozen en op pallets gepakt. Dit vraagt om een goede verwerking binnen de eigen onderneming. Zowel fysiek (magazijn) als logistiek (automatisering). Het scannen van serienummers op elk individueel product neemt echter veel tijd in beslag. Met de Serial Shipping Container Code (SSCC) kan het allemaal handiger, beter en eenvoudiger. Zeker als je ook actief bent in in- en export, kun je eigenlijk niet zonder deze opkomende standaard. 

 

…wat is dat nu eigenlijk? 

De meeste grote bedrijven zijn bekend met de SSCC, de kleinere wellicht nog niet. Dus, het is goed om eerst even uit te leggen wat die Serial Shipping Container Code nu eigenlijk inhoudt. Het is een standaard codering die wereldwijd wordt gebruikt en waarmee dozen en pallets van een serienummer worden voorzien. Hierdoor weet je precies welke artikelen in de doos of op de pallet zijn verpakt zonder dat je ieder serienummer apart hoeft te scannen. De landen, die er gebruik van maken, werken allen volgens een vaste structuur en logica.  

 

Wettelijke verplichting 

Veel landen werken momenteel nog volgens een eigen nationaal systeem. Het is dus niet verplicht om gebruik te maken van SSCC. Nog niet moeten we zeggen, want meerdere landen (bijvoorbeeld Rusland, Verenigde Arabische Emiraten) zijn al om. En anderen staan in de startblokken (Verenigde Staten in 2023). De verwachting is dat ook de Europese wetgeving niet lang op zich laat wachten. Het kan dus maar zo zijn dat ook binnen Europa SSCC binnen afzienbare tijd de standaard gaat worden  

 

Straf of gemak? 

Niet elke verandering is een verbetering, maar in dit geval kunnen we duidelijk stellen dat het een vooruitgang is. Het grote voordeel van de Serial Shipping Container Code is natuurlijk dat je een volledige traceerbaarheid hebt van artikelen zonder dat je elke doos hoeft open te maken om de producten te scannen. Dat is een aanzienlijke efficiencywinst en het vermindert de kans op fouten. We zijn dus geneigd om een verplichting tot gebruik van SSCC te zien als gemak in plaats van straf.  

 

Stap 1: vraag een Global Location Number aan 

Dus, waarom wachten op een verplichting? Speel snel in op het onvermijdelijke. Stap 1 is de aanvraag van een Global Location Number. Dit is een eenvoudig hulpmiddel om een locatie (uniek) te identificeren. 

 

Stap 2: integreer SSCC met jouw ERP-software 

Het gebruik van de Serial Shipping Container Code geeft al allerlei voordelen, maar als je het ook nog integreert in het eigen ERP-systeem, dan sla je meerdere vliegen in één klap. Door de SSCC-administratie te koppelen met ERP-software kun je nog meer handmatig werk elimineren. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch bijwerken van de voorraad of het klaarzetten van facturen of betalingen. Daardoor is het niet langer nodig om handmatig gegevens te boeken in het ERP of handmatig facturen te moeten beoordelen. Als bedrijven in de keten kun je de data met elkaar delen. Zo kun je de totale keten binnen het bedrijf snel en eenvoudig verder automatiseren en optimaliseren. 

 

Stap 3: deel SSCC-gegevens met de ketenpartners 

Je kunt nog een stap verder gaan. Naast de traditionele manier van het uitwisselen van bestanden kun je als ketenpartners ook SSCC-gegevens delen via een zogenaamde ‘digital twin’. Hiermee bespaar je onboarding-tijd en -kosten en is de kans op fouten veel kleiner. Als je dan toch verandert…doe het dan meteen goed! Als ondernemer in de farma-industrie heb je hier echt lang plezier van! 

 

The next step… 

Hoewel SSCC dus nog niet overal is ingeburgerd, wordt achter de schermen al hard gewerkt aan een nieuwe standaard. In plaats van het over en weer scannen bij leverancier en afnemer wordt dan een bestand uitgewisseld waarin alle gegevens over de zending staan vermeld. Dan bereik je een nog grotere efficiencywinst. Voordat we zo ver zijn, moet je het a) kunnen uitsluiten dat een verkeerd bestand wordt gestuurd en b) dat de afnemer bestanden van een groot formaat kan ontvangen.  

 

Bekijk onze oplossing voor farmagroothandels 

Deze stap kan heel snel worden geïmplementeerd als je nu al besluit om SSCC en ERP aan elkaar te koppelen. Wil je meer weten? Bekijk dan onze softwareoplossing voor groothandels in de farma. Daar vind je ook ons gratis e-book met vijf handige tips om serialisatie te implementeren.  

Hoe leveren onze oplossingen u meer winst en groei op?

Hoe leveren onze oplossingen u meer winst en groei op?

SAP Business One is een geïntegreerde oplossing die duidelijk inzicht geeft in uw hele bedrijf en u volledige controle geeft over ieder aspect van uw bedrijfsvoering.