Een blik op de toekomst van e-commerce en omnichannel

Covid-19 heeft een groot effect op het retaillandschap. Samen met enkele retailexperten nam Eddy Dobbelaere, CEO van IT-bedrijf Anrova Solutions, deel aan een panelgesprek over de toekomst van e-commerce en omnichannel. Hoe sterk is de impact van Covid-19 op de e-commerce van winkeliers? Hoe trekken retailers zich uit deze crisis? Een goede omnichannel strategie is alvast cruciaal. Enkele vaststellingen uit het groepsgesprek.

E-commerce en retail na Covid-19

In 2020 stelden we een structurele verandering in het consumentengedrag vast. Dit ging gepaard met een verschuiving van offline naar e-commerce bij retailers. Een transitie die voordien meerdere jaren in beslag zou nemen, is vorig jaar door veel bedrijven op korte termijn gerealiseerd.

Retailers met een bestaande omnichannel strategie hadden daarbij een belangrijk voordeel en waren in staat om de omslag snel te maken. Toch was dit ook voor hen niet altijd evident. Vooral de logistieke processen bleken een uitdaging.

Advies van de experten: zorg voor een goede klantrelatie

Ook wanneer e-commerce aan belang wint, blijft het belangrijk om te werken aan een goede relatie met je klanten. Retailers die hun klanten leren kennen, doen het over het algemeen ook beter.

Omnichannel retailers verkochten tijdens de eerste lockdown tot acht keer meer in de eigen webshop. 60% van de aankopen kwam van klanten die voor het eerst online kochten. Een groot deel daarvan waren bekende klanten uit de fysieke winkel. Het advies naar omnichannel retailers is dan om ook maximaal in te zetten op een wisselwerking tussen offline en e-commerce. Zet daarbij ook in op verschillende, lokale betaalmethoden. Dit kan klanten overhalen om te kopen.

Wordt omnichannel het nieuwe normaal?

Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja. Hier is het belangrijk dat retailers hun klanten leren kennen en goed beheren in hun platform. De experts voorzien een groot evenwicht tussen retailers die onvoldoende data verzamelen en retailers die daar een stap verder in staan.

In de strijd met de grote online spelers, moeten omnichannel retailers inzetten op de combinatie van online en offline. Een fysieke vestiging leidt tot een bewezen hogere online verkoop.

Trends in e-commerce

Wat zien de experten als trends? Allereerst is er een duidelijke beweging richting cloud gebaseerde platformen voor e-commerce. Deze zijn betaalbaar én bieden de nodige flexibiliteit.

Daarnaast zijn ontwikkelingen zoals ‘assistant sales’, waarbij je het winkelmandje kan overhevelen van online naar offline, in opmars. Ook het gebruik van video als virtueel assistent biedt steeds vaker een toegevoegde waarde.

De crisis bracht ook een verandering in de bedrijfscultuur teweeg. Bedrijven staan meer open voor de mogelijkheden van e-commerce, iets wat voor Covid-19 vaak moeilijker was.

De expertise van Anrova Solutions

Specialist in omnichannel en e-commerce oplossingen, Anrova Solutions, helpt al meer dan 30 jaar retailers met krachtige hands-on oplossingen, al dan niet in combinatie met SAP Business One, een ERP op maat van de kmo. Met de software oplossing retailpack weet de retailer bijvoorbeeld perfect welke artikelen het beste verkopen of welke klanten extra aandacht verdienen Deze oplossing is uitermate geschikt voor winkels die nood hebben aan een performant kassasysteem.

Heb je vragen rond e-commerce, omnichannel of ERP systemen op maat van jouw winkel? Stel ze dan meteen aan een expert van Anrova Solutions via onderstaand formulier.

(Dit artikel is een samenvatting van een panelgesprek met experten uit de retailsector waaronder Eddy Dobbelaere, CEO van Anrova Solutions)

Hoe leveren onze oplossingen u meer winst en groei op?

Hoe leveren onze oplossingen u meer winst en groei op?

SAP Business One is een geïntegreerde oplossing die duidelijk inzicht geeft in uw hele bedrijf en u volledige controle geeft over ieder aspect van uw bedrijfsvoering.